Comuna Lăzarea este una dintre cele mai vechi aşezări ale depresiunii Gurghiului formând, alături de alte 8 comune şi un oraş ŢINUTUL GHEORGHENIULUI. Vatra localităţii se află la 5 km nord de Gheorgheni, la poalele muntelui Szármány (967 m), la o altitudine de 770 m. Este accesibil prin calea ferată – linia 400 Braşov – Deda respectiv pe DN 12 şi spre Joseni, pe DJ 126A. Comuna Lăzarea, are primele însemnări care datează din anul 1200, începând din acest an ea fiind martoră la numeroase evenimente istorice.
Lăzarea are patru monumente importante, fiecare reprezentând o altă epocă istorică. Fiecare constituie o valoare deosebită, majoritatea fiind unele din cele mai estice reprezentante ale câte unui stil arhitectonic din Europa de vest. La acestea se adaugă parcul de statui a coloniei de artişti. Biserica fortificată romano-catolică este reprezentantul stilului roman şi a goticii pe aceste meleaguri. Monument istoric conform registrului monumentelor judeţului Harghita (1992). Biserica se află la locul denumit Mină (786 m), conform datinii a fost construit în jurul anului 1235, în locul unei mine de marmură. Poarta gotică este una din reprezentantele cele mai estice ale acestui stil.
Capela Sfântul Anton se găseşte lângă vârful sudic al muntelui Szármány (967 m) la altitudinea de 870 m. Locul de pelerinaj cunoscut din secolul al XV.-lea este construit în stil gotic. Capela a fost reconstruită de familia Baló din Băţanii-Mari în anii 1700. Monument istoric conform registrului monumentelor judeţului Harghita (1992). Mănăstirea şi biserica franciscană se găseşte pe versantul sudic al muntelui Szármány, la altitudinea de 808 m. Construit între anii 1669 şi 1752 pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lázár István este centrul cel mai important al franciscanilor în depresiune.
Castelul familiei Lázár
– este una din cele mai impunătoare reşedinţe nobiliare din Ardeal fiind locul de rezidenţă a conţilor Lázár. Cel mai vechi turn de locuit datează din 1450.Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lazar Istvan (fiul lui Lazar Andras), care a copilarit impreuna cu principele Bethlen Gabor, ulterior unul din oamenii de incredere al acestuia, judecatorul regal al scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, cel care a prezidat adunarea nationala secuiasca din Lutita din anul 1596. Stema lui se gaseste pe peretele sudic, pe bastionul din stanga portii, impreuna cu inscriptia “1632″, anul incheierii constructiei.
Castelul, începând cu anul 1967 este renovat treptat. S-au terminat lucrările la clădirea principală folosită azi ca galerie de artă, Sala Cavalerilor (Sala de Consiliu), Bastionul Berzelor, este în renovare “Casa Femeilor” şi “Bastionul cu Brânză”. Sala Cavalerilor este mobilată cu mobilier sculptat cu motive populare locale, cu steme transilvănene, lămpi şi alte elemente de decor din fier forjat, opera meşterilor populari din judeţ. Tavanul pictat din lemn a fost de asemenea reconstruit.
Azi Lăzarea este un centru de creaţie important pentru artiştii plastici din ţară. Castelul găzduieşte exponatele donate de către artiştii participanţi la taberele de creaţie ce se organizează aici. Galeria de Artă “Prietenia” (expoziţia de pictură) ocupă cele opt săli mari ai bastionului porţii si încăperile din “Sala Cavalerilor”. Sunt expuse în permanenţă 150 de picturi din tezaurul artistic bogat format din donaţiile artiştilor participanţi la tabăra de creaţie, expoziţia fiind astfel o reprezentare bogată a artei plastice contemporane.
Alte obiective turistice Movila Tătarilor – comemorează bătălia din 1658, bătălie purtată între tătari şi localnicii formaţi din femei şi bătrâni. Monumentul eroilor (Obeliscul comemorativ al răscoalei din 1596 ) celor căzuţi în războaiele mondiale se află în centru. Placa comemorativă nouă a fost sfinţită în 1990. Cu ocazia represaliilor ce au urmat luptei duse pentru apărarea libertăţilor secuieşti peste 500 de bărbaţi din Scaunul Gheorghenilor au fost executaţi.
Memorialul martirilor din 1916 inaugurat în 1992. Pe placa din marmură albă se comemorează cei 8 martiri executaţi în curtea lui Oláh Alajos în septembrie 1916. Ţinând cont de elementele enumerate mai sus, putem afirma cu mândrie faptul că, comuna noastră este un punct de atracţie turistică în plină dezvoltare.
CONTACT
www.lazarea.ro
JUd. Harghita
Str. Principală Nr. 702.
537135