CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

Comuna Lăzarea este una dintre cele mai vechi aşezări ale depresiunii Gurghiului formând, alături de alte 8 comune şi un oraş ŢINUTUL GHEORGHENIULUI. Vatra localităţii se află la 5 km nord de Gheorgheni, la poalele muntelui Szármány (967 m), la o altitudine de 770 m. Este accesibil prin calea ferată – linia 400 Braşov – Deda respectiv pe DN 12 şi spre Joseni, pe DJ 126A.  Comuna Lăzarea, are primele însemnări care datează din anul 1200, începând din acest an ea fiind martoră la numeroase evenimente istorice.

Lăzarea are patru monumente importante, fiecare reprezentând o altă epocă istorică. Fiecare constituie o valoare deosebită, majoritatea fiind unele din cele mai estice reprezentante ale câte unui stil arhitectonic din Europa de vest. La acestea se adaugă parcul de statui a coloniei de artişti.  Biserica fortificată romano-catolică este reprezentantul stilului roman şi a goticii pe aceste meleaguri. Monument istoric conform registrului monumentelor judeţului Harghita (1992). Biserica se află la locul denumit Mină (786 m), conform datinii a fost construit în jurul anului 1235, în locul unei mine de marmură. Poarta gotică este una din reprezentantele cele mai estice ale acestui stil.

 Capela Sfântul Anton se găseşte lângă vârful sudic al muntelui Szármány (967 m) la altitudinea de 870 m. Locul de pelerinaj cunoscut din secolul al XV.-lea este construit în stil gotic. Capela a fost reconstruită de familia Baló din Băţanii-Mari în anii 1700. Monument istoric conform registrului monumentelor judeţului Harghita (1992). Mănăstirea şi biserica franciscană se găseşte pe versantul sudic al muntelui Szármány, la altitudinea de 808 m. Construit între anii 1669 şi 1752 pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lázár István este centrul cel mai important al franciscanilor în depresiune.

CONTACT

PRIMĂRIA LĂZAREA
(0040) 266-352691
primaria.lazarea@yahoo.com
www.lazarea.ro
Lăzarea
JUd. Harghita
Str. Principală Nr. 702.
537135

Search

Language