Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az önkéntes tűzoltóalakulat 1907-ben alakult Szárhegyen, hogy a község tűzvész elleni védekezését ellássa. A tűzoltó alakulat akkori felszereléseiből hátramaradt egy lóvontatású kézi fecskendő, melyet 1886-ban készítettek Budapesten. Az alakulat egészen a 90-es évekig aktívan működött. Ezután sajnos elhanyagolódott. A 90-es évektől 2008. júliusáig az alakulat csak névileg szerepelt a község életében, mert nem végeztek tűzvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket.

kat. elharitas

2006-ban Kormányrendelet alapján az országban minden önkormányzat, így a szárhegyi is megalakított egy katasztrófaelhárítási szolgálatot, amely a község katasztrófák elleni védelmét hivatott biztosítani. Ez a csoport önkéntesekből és a polgármesteri hivatalnál alkalmazott személyekből állt (Györffy Zsolt- katasztrófaelhárítás vezető, Ambrus József- autóvezető, Kovács Géza- tűzoltó), amelynek szerkezeti felépítése a következő: megelőző csoport, szárhegyi önkéntes tűzoltóalakulat, güdüci önkéntes tűzoltóalakulat, 2 db erdőtüzes csoport, kiszabadító-mentő-kitelepítő csoport, kereső-beavatkozó csoport, értesítő-riasztó csoport.  Ennek következtében 2008. július 13-án a katasztrófaelhárítás vezetői közgyűlést hívtak össze a Szárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat újraindítására, amelyre meghívták a község vezetőit és olyan helyi fiatalokat, akik be szeretnének állni ebbe a csapatba. Ettől a dátumtól tulajdonképpen újra alakult az egylet fiatal önkéntesekkel, akik elkezdték a felkészüléseket a tűz elleni védekezés minél hatékonyabbá tételéhez.

kat. elharitas2

            A tűzoltóalakulatot a 2009. decemberi gyűlésen megválasztott Györffy Zsolt- parancsnok és Ambrus József alparancsnok vezeti, amely 2010 márciusában egy törvényszéki végzés alapján jogi személyiség is, vagyis egyesület formában működik.

2010- ben újraalakult a Güdüci Önkéntes Tűzoltóalakulat is, amely a szárhegyi alakulat részeként működik és 12 tűzoltó képezi.  

Jelenleg a két alakulatban összesen 42 önkéntes tűzoltó tevékenykedik ( 30 szárhegyen és 12 güdücön) a község tűzvédelmének a biztosítása érdekében.

A polgármesteri hivatal 2007-ben hozzálátott egy projekthez és így pályázaton olyan felszereléseket vásárolt meg, melyek a katasztrófák elleni védekezést hivatottak szolgálni. A pályázati pénzből a következő felszerelések 2009. év elején kerültek a katasztrófaelhárítás és a tűzoltóalakulat birtokába: 1 db. Dennis márkájú tűzoltóautó, 1 db. Lada Niva terepjáró, 1 db. CF Moto márkájú Quad, 1 db. motorpompa, 1 db. áramfejlesztő, 1 db. túlélő kereső akusztikus detektor, árvíz elleni felszerelések, stb.

Majd később különböző pályázati forrásokból megvásárlásra került egy kosaras emelő (12 m magas), egy traktor remorkával. A Nagybajomi Tűzoltó Egyesülettől ajándékba kaptunk egy Zuk típusú víztartály nélküli autót, melyet a güdüci csoport használ és a Hargita Megyei Mentőszolgálattól szintén ajándékba kaptunk egy Mercedesz mentőautót, amit átalakítottunk és a szárhegyi csoport használ  tűzoltásra.   

A tűzoltóalakulatunk 2008. júliusától részt vett számos tűzoltóversenyen, melyek közül kiemelkedik a 2009-es a megyei tűzoltóverseny ahol a második helyezést értük el és a 2016- ban megyei tűzoltóverseny ahol a harmadik helyezést értük el.

Hagyományteremtő szándékkal 2009. május 9-én megszerveztük az I. Szárhegyi Tűzoltók Napját, melyen 12 tűzoltócsapat vett részt, majd ezt követte a II. Szárhegyi Tűzoltó Napja, melyen 14 tűzoltóalakulat jelent meg a környékről és Magyarországról Ajak illetve Nagybajom településekről. Ezen rendezvény után sor került egy tűzoltótáborra Szárhegyhez tartozó Güdücön, amely 5 napot tartott és 20 tűzoltó vett részt 3 hazai és egy magyarországi tűzoltóságtól. A táborban szakemberek tartottak előadásokat csapatszervezésről, pszichológia témában, elsősegélynyújtásról, tűzoltási technikákról. A több napos képzés előadásokkal és szakmai gyakorlatokkal segítette a tűzoltók szakmai felkészülését.

Azóta minden évben megszervezésre kerül a Szárhegyi Tűzoltók Napja rendezvénysorozat, mely hagyománnyá vált és a tűzoltók veszélyes munkáját hivatott megünnepelni és bemutatni az érdeklődőknek. De a tűzoltó táborok is folyamatosan minden évben megszervezésre kerülnek sorban: Szárhegy, Ajak és Nagybajom településeken a tűzoltók továbbképzésének illetve szakmai kapcsolatok kialakításának a céljából. A tábor azóta a Szent Flórián tűzoltótábor nevet viseli.

2011- től szoros szakmai és baráti kapcsolatot ápolunk a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal és a Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, akiktől rengeteg felszerelést kaptunk ajándékba.

Tűzoltóalakulatunk a tűz elleni harc mellett nagy hangsúlyt fektet a település életében való részvételére. Társszervezőként részt vesz majdnem minden olyan rendezvényen, melyet a polgármesteri hivatal vagy helyi szervezetek szerveznek. Továbbá folyamatos felkészítőt tart gyerekek részére, akik fogják képezni az utánpótlás csapatot


A tűzoltóalakulat tevékenységeiről részletes információkat lehet szerezni az alakulat weblapján:  www.otaszhegy.eoldal.hu

Search

Language