GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

ESEMÉNYNAPTÁR 2016

XI. Káposztafesztivál 2018

FEJLESZTÉSI TERV

Névnap

2019. március 20. Szerda
Klaudia, Alexa

 
A Nap kel 05:51-kor,
nyugszik 18:04-kor.

Holnap
Benedek, Napsugár
napja lesz.

EMAIL

Facebook Like Box

112

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta 112

 Gyergyószárhegyhez tartozik Güdüc, egy kis hegyi település, ahová a környékbeliek szivesen járnak veekendezni, ez a kedvtelés az épitkezésen is meglátszik. A közel 800 méteres magasságban létesült kis falu, mint a környéken sok esetben a községközponttól távolabbi határrészen alakult ki, eredetileg a kaszálók és az állattenyésztés miatt létesítették.

 Güdüc nemcsak nyáron, télen is csodaszép. A szervezett szános túrák során elbüvőlő tájakon vezet az út. Fenséges dombok, sötétzöld fenyők szegélyezik az útvonalat. Ez a mesés környék az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult, belátható időn belül turistaparadicsommá fejlődhet.

 Csak 2007-ben közel 20 ház épült itt és remek sportolási lehetőségeket nyújt a környék, ugyanakkor edzőtáborok szervezésére ad lehetőséget. Még télen sem áll meg az élet, a dombokon szánkózók, sielők és snowbordosok csúsznak a havon, a szárhegyi jégpályán a korcsolyázás mellett, hokimeccsek teszik izgalmasabbá a mindennapokat.


 

HÍREK...

  • Új ravatalozókápolnát szenteltek fel Güdücön  Közélet

A güdüci falunapok alkalmával, július 5-én, vasárnap ünnepélyesen felszentelték az új ravatalozókápolnát. A mintegy 220 000 lejes Gyergyószárhegy községi beruházáshoz Hargita Megye Tanácsa 150 000 lejjel járult hozzá. Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke és Bende Sándor megyei tanácsos, a területi RMDSZ elnöke is. A szentmisét celebráló Tamás József segédpüspök elmondta, hogy az egyházaink és Hargita Megye Tanácsa közti együttműködés számos kedvező és a közösség részéről igényelt egyházi beruházást eredményezett, és a partnerség folytatását szorgalmazta e téren.

– Güdüc egyik olyan kis faluja megyénknek, ahol van összefogás és hit a fejlődésben, ezért egyre többen jönnek haza, vagy vásárolnak itt hétvégi házat, és később állandó lakosokká válnak. Abban bízom, hogy a ravatalozóavató nem az utolsó közösségi beruházás lesz, hanem közös erőfeszítéssel sikerül a korábban bezárt iskolát is felújítani, és hátha a tantermek is meg fognak így telni. Ez lehet minden kis falu sorsa, ha van összefogás és közös gondolkodás. Az egyház-támogatási programunkat folytatjuk, mert a Kisfalu keretprogramunk egyik meghatározó partnerei a történelmi egyházaink, és ahhoz, hogy a fiatalok itthon maradjanak, esetleg hazajöjjenek, további közös erőfeszítéseknek van, kell hogy legyen helye Hargita megyében – nyilatkozta az esemény kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

guduc_ravatalozo1

Barti Tihamér alelnök az esemény kapcsán elmondta, hogy Gyergyószárhegy községben mindig akkor volt előrelepés, amikor egy cél érdekében összefogtak és dolgoztak. Talán a legkiemelkedőbb példa a kastély újjáépítése, ami a szárhegyi közös munka konkrét eredménye. Ezen az úton kell továbbhaladnia a közösségnek, és nem szabad hagyni, hogy a politikai csatározások felváltsák a munkát, nyilatkozta az alelnök.