XI. Híres Káposztavásár és Fesztivál 2017.

2017.október 13, péntek:

20:00 Táncház – Zenél a Cika zenekar –Cika terem

2017.október 14, szombat:

9:30 - Gyülekező a vásártéren

10:00 – Ünnepi beszédek (megnyitó) – vásártéri színpad

10:15 - Lovasfelvonulás a káposztáskertig, káposztavágás – Cárina

10:30 - Káposztafőző-verseny kezdete – vásártér

12:00 -Tökfaragás gyermekeknek - vásártér

12:00 – Katorzsa Néptánccsoport (Gy.újfalu) – vásártér színpad

12:30 - A Cika Hagyományőrző csoport énekeseinek előadása – vásártér

13:00 - A Gyergyószéki Fúvószenekar előadáasa – vásártér színpad

13:30 - // Egy szót se káposztavágásig! - vetélkedő gyermekeknek – vásártér

14:30 - Kézműves foglalkozás gyerekeknek – vásártér

14:45 - Orotvai komák - zenés kabaréműsor  – vásártér színpad

15:00 - Bekecs Néptánccsoport előadása – vásártér színpad

15:00 -18:00 Képzőművészeti gyermekfoglalkozás A Gyergyoszárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében – kultúrház

15:45/16:15 - Főzőverseny díjazása – vásártér

16:00Fodor István: Székelyföld Madártávlatból című fotokiállítása // Kegye János pánsípművész előadása - sportcsarnok

17:00 – Under Cover koncert (Csíkszereda) – vásártér

21:30 – Káposztabál, zenél Kósa Béni és zenekara – sportcsarnok

 

kaposztafeszb. resize

 

A főzőverseny szabályzata
Tudnivalók a főzőversennyel kapcsolatban:
• A verseny célja a kiváló minőségű szárhegyi káposztából, hagyományos receptek alapján készült ételek szabadtűzön való készítése.
• A versenyen azok a csapatok vehetnek részt, akik kitöltötték a jelentkezési lapot.
• Csak káposztás étel főzhető, abból a szárhegyi káposztából, amelyet a szervezők biztosítanak minden benevezett csapatnak.
• Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, hozzávalókat, eszközöket, dekorációt a csapat biztosítja.
• A résztvevők kijelentik, hogy az általuk hozott ételek és nyersanyagok ártalmatlanok az egészségre.
• Az ételek főzése szabadtűzön történik (bográcsban, grillrácson, lábasban, fazékban, cserépedényben, állványon, téglán)
• A csapatok a főzőhely tisztántartásáról maguk gondoskodnak, az ételek elkészítése során a tűzvédelmi óvintézkedéseknek eleget tesznek, az esetleges károkért teljes körű anyagi felelősséget vállalnak.
• Kérjük, hogy szép, esztétikus környezetet alakítsanak ki elfoglalt helyükön, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!
• Az elkészült ételeket szakmai zsűri értékeli. Az ünnepélyes eredményhirdetés a rendezvény színpadán történik.
• A zsűri 5 tagú és mindenki kóstol, ezt kell figyelembe venni az elkészített mennyiséget illetően.
• A zsűri nem lekenyerezhető, de a káposzta mellé érdemes kenyeret is felszolgálni.
• A főzőverseny kezdetének időpontja 10:30 óra
• A zsűrizés kezdetének időpontja 14:30 óra
• Eredményhirdetés: 15:45/16:15 óra
• A főzőversenyre készített ételek nem árusíthatóak a rendezvény helyszínén és ideje alatt.
• A főzőverseny helyszínének kijelölése, a környezet kialakítása, tűzifa, sátor, asztal biztosítása, a biztonsági szabályok ellenőrzése a Szervezők feladata.
• Különleges kéréseikkel, forduljanak a rendezőkhöz.
A zsűrizés a következő szempontok alapján történik:
• A csapat megjelenése, higiénia, munkaszervezés (10 p.)
• Illat, zamat, íz (50 p.)
• Merészség, kreativitás (20 p.)
• Tálalás, dekoráció (20 p.) Sok sikert!
Jelentkezési határidő október 13. 20.00 óra
Jelentkezni lehet: Csergő Tibornál 1375 szám, tel:0745800840
Fazakas Tibornál 44 szám, tel:0745263317

 

 

 

plakat resize

Read more: XI. Híres Káposztavásár és Fesztivál 2017.

 ESEMENYNAPTAR 2017

kultura

MEGHIVO TATARDOMB resizeProgramtervezet

Tatárdombi megemlékezés:  Őseink győzelmére emlékezve, együtt

imádkozva, jókedvvel készüljünk a 2016/2017-es tanévre!

Tatárdombi  megemlékezés, tanévnyitó ünnepség

2016. Szeptember 17.

Meghívó    

Szeretettel meghívunk minden székely családot, munkatársat, - kicsit és nagyot-, minden kedves támogatót, tanárt, tanítót, polgármestert, papbácsit 2016. Szeptember 17-én, 11 órától, a gyergyószárhegyi Tatárdombnál tartandó rendezvényünkre.

„Ez alkalommal is, nemcsak a rég letűnt korok hőstetteiről szeretnénk megemlékezni, hanem szeretnénk bátran előre is nézni, szeretnénk Isten áldását kérni az új tanévünkre, a tatárokkal szembenéző bátor őseink példájára mi is tudjunk sikeresen szembenézni életünk minden kihívásával. Hiszem, hogy a jó Isten ma is meghallgatja imánkat, könyörgéseinket, ezért azt is hiszem, hogy együtt, közösen, egymást biztatva. lelkesítve képesek vagyunk egy nagyon szép, eredményes tanévet elkezdeni, és együtt, közösen jó végre is vinni. „Csaba testvér

10:00 Lovas felvonulás a gyergyószárhegyi plébániától a Tatárdombig
10:45 Tekerőpataki Fúvószenekar zenél
11:00 Szentmise
12:00 Koszorúzás a Tatárdombi emlékműnél aTekerőpataki Fúvószenekar kíséretével
Györffy Gábor, gyergyószáehegyi alpolgármester  beszéde
Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke tart beszédet
13:00 Ebéd
13:00 Csikós Gábor és fia zenekar előadása
13:30 Orotvai Komák kabaréműsor
14:00 Mesehetes koncert
15:00 Remetei Lovasklub ugratóverseny
16:30 Székely Haditorna- Lovas ügyességiverseny
17:30 Gyergyói vágta
 

Kísérő programok: Gyerekfoglalkozások: fafaragás, nemezelés, agyagolás stb., légvár, lovagoltatás a helyszíni pályán.

Támogatóink: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegy Önkormányzata, Csanádapáca Önkormányzata, Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület, Both Tibor és csapata Debrecenből, Vitnyédért Egyesület, Kis M. Vencel Kapuvárról.

Moderál: Borsos Gyöngyi

Csergő Hajnal – programfelelős

Gyergyószárhegy, 2016. Szeptember 08.

MODUL TATARDOMB resize

Káposztafesztiválnak és vásárnak adott otthont Szárhegy 

A szárhegyi káposztát ünnepelték szombaton. Kint a cárinában elevenedett meg a múlt, szekerekkel érkeztek a székely ruhások és muzsikusok, de ott volt a lelkipásztor is, hogy termelőre és termésre áldását adja.

kaposzta_lodoktor 227_b

Lukács Géza földjéről sikerült beszerezni a vékony héjút, ezzel megrakodva indultak vissza a szekerek a vásártérre, az ünnepség legfőbb helyszínére. Kilencedik alkalommal szerveznek ilyen híres káposztafesztivált és vásárt Szárhegyen, hogy a hagyományokat megőrizzék, a vásárlókat minőségi termékhez juttassák, és együtt adjanak hálát jókedvvel a cárina kincséért. Idén még többre  értékelődött a káposzta, hisz nemrég sikerült levédetni a Szárhegyi káposzta márkanevet, a termelők minőségi tanúsítványt kapnak a jó hírnév megőrzése érdekében is.

A piactéren helyet kapott a helyi termelők és kézművesek vására, a különböző kézimunkák és finom eleségek mellett a zöldségfélék is szép számban sorakoztak. A szárazság felére csökkentette a tavalyi termést. De bár a fejek kisebbre nőttek, nem jelent ez hátrányt a vásárlónak. Az ízében nem mutatkozik meg a szárazság, s már a hóharmat is megcsípte, így a megszokott édeskéjére is lehet számítani.

kaposzta_lodoktor 175_b

A környékről érkezett vásárolók mellett szép számban voltak távolabbi vendégek is. Különleges látványossággal várták a csodálkozókat a hajdúhadháziak: káposztasarvaló géppel. Szőlős László mutatta be, aki már jó ideje tartja a kapcsolatot a szárhegyiekkel. Egy cipőben járnak, hogy káposztájukat a csalóktól megvédjék, levédetnék „a hadházi lapost”, amely egyébként államilag elismert tájfajta. A hadháziak a káposztafeldolgozásban szereztek nagy tapasztalatot, ezt adják át szívesen a szárhegyieknek – ígérte Szőlősi, aki növényvédelemből szerzett doktori címet, savanyúságkészítésből pedig elismertséget. Sóval savanyítanak, hozzá fűszereket használnak, és káposztával töltik meg a paprikát, de még az uborkának is kifúrják a közepét, hogy a sarvalt zöldséggel megbolondítsák. Az ünnepségen sok volt a hozzájuk intézett kérdés, a legtöbb mégis így hangzott: eladó-e a káposztasarvaló.

kaposzta_lodoktor 295_b

Ha egy ünnepségen az ennivalóé a főszerep, elmaradhatatlan a főzőverseny. Egy kikötés volt: a versenyzők káposztát is kellett használjanak főztjükhöz. Sokoldalú a kerek káposzta – derült ki, hiszen volt, aki lucskos-töltelékeset készített csapatával, mások paszullyal és füstös húsfélékkel bolondították, de olyanok is, akik sóban főtt burgonyával kínálták a „disznóságokkal” gazdagított káposztát. Böjte Csaba szárhegyi gyermekotthonának lakói készítették a névre, látványra és ízre is legkülönlegesebb eledelt: a rongyos káposztát. A zsűri ezt illette a legmagasabb kitüntetéssel. A második helyezést a  Ditrói Idősek Klubja kapta, a legegyszerűbb alkotással: nagymama töltött káposztájával, a harmadikok pedig a Székelyföld szerelmesei lettek, akik a töltött és lucskos káposztát ötvözték.. De díjjal tért haza mind a tizenkét főzőcsapat – értékelte a szervezők sportszerűségét Făgărăşan Tibor, a zsűri egyik tagja.

kaposzta_lodoktor 384_b

Állt a bál este is Szárhegyen, bár akkorra a vásártérről a sportcsarnok fedele alá húzódtak be az ünneplők. Karmazsin-muzsikára, a Four Play zenekar zenéjére rophatták, akik a Káposztabállal zárták az értékteremtés örömünnepét.

Káposztafesztiválnak és vásárnak adott otthont Szárhegy 

A szárhegyi káposztát ünnepelték szombaton. Kint a cárinában elevenedett meg a múlt, szekerekkel érkeztek a székely ruhások és muzsikusok, de ott volt a lelkipásztor is, hogy termelőre és termésre áldását adja.

kaposzta_lodoktor 227_b

Lukács Géza földjéről sikerült beszerezni a vékony héjút, ezzel megrakodva indultak vissza a szekerek a vásártérre, az ünnepség legfőbb helyszínére. Kilencedik alkalommal szerveznek ilyen híres káposztafesztivált és vásárt Szárhegyen, hogy a hagyományokat megőrizzék, a vásárlókat minőségi termékhez juttassák, és együtt adjanak hálát jókedvvel a cárina kincséért. Idén még többre  értékelődött a káposzta, hisz nemrég sikerült levédetni a Szárhegyi káposzta márkanevet, a termelők minőségi tanúsítványt kapnak a jó hírnév megőrzése érdekében is.

A piactéren helyet kapott a helyi termelők és kézművesek vására, a különböző kézimunkák és finom eleségek mellett a zöldségfélék is szép számban sorakoztak. A szárazság felére csökkentette a tavalyi termést. De bár a fejek kisebbre nőttek, nem jelent ez hátrányt a vásárlónak. Az ízében nem mutatkozik meg a szárazság, s már a hóharmat is megcsípte, így a megszokott édeskéjére is lehet számítani.

kaposzta_lodoktor 175_b

A környékről érkezett vásárolók mellett szép számban voltak távolabbi vendégek is. Különleges látványossággal várták a csodálkozókat a hajdúhadháziak: káposztasarvaló géppel. Szőlős László mutatta be, aki már jó ideje tartja a kapcsolatot a szárhegyiekkel. Egy cipőben járnak, hogy káposztájukat a csalóktól megvédjék, levédetnék „a hadházi lapost”, amely egyébként államilag elismert tájfajta. A hadháziak a káposztafeldolgozásban szereztek nagy tapasztalatot, ezt adják át szívesen a szárhegyieknek – ígérte Szőlősi, aki növényvédelemből szerzett doktori címet, savanyúságkészítésből pedig elismertséget. Sóval savanyítanak, hozzá fűszereket használnak, és káposztával töltik meg a paprikát, de még az uborkának is kifúrják a közepét, hogy a sarvalt zöldséggel megbolondítsák. Az ünnepségen sok volt a hozzájuk intézett kérdés, a legtöbb mégis így hangzott: eladó-e a káposztasarvaló.

kaposzta_lodoktor 295_b

Ha egy ünnepségen az ennivalóé a főszerep, elmaradhatatlan a főzőverseny. Egy kikötés volt: a versenyzők káposztát is kellett használjanak főztjükhöz. Sokoldalú a kerek káposzta – derült ki, hiszen volt, aki lucskos-töltelékeset készített csapatával, mások paszullyal és füstös húsfélékkel bolondították, de olyanok is, akik sóban főtt burgonyával kínálták a „disznóságokkal” gazdagított káposztát. Böjte Csaba szárhegyi gyermekotthonának lakói készítették a névre, látványra és ízre is legkülönlegesebb eledelt: a rongyos káposztát. A zsűri ezt illette a legmagasabb kitüntetéssel. A második helyezést a  Ditrói Idősek Klubja kapta, a legegyszerűbb alkotással: nagymama töltött káposztájával, a harmadikok pedig a Székelyföld szerelmesei lettek, akik a töltött és lucskos káposztát ötvözték.. De díjjal tért haza mind a tizenkét főzőcsapat – értékelte a szervezők sportszerűségét Făgărăşan Tibor, a zsűri egyik tagja.

kaposzta_lodoktor 384_b

Állt a bál este is Szárhegyen, bár akkorra a vásártérről a sportcsarnok fedele alá húzódtak be az ünneplők. Karmazsin-muzsikára, a Four Play zenekar zenéjére rophatták, akik a Káposztabállal zárták az értékteremtés örömünnepét.

Székelyhon.ro

Meghívó
Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját
a 2015. október 9–10. között sorra kerülő
IX. Híres Szárhegyi Káposztavásárra és Fesztiválra.
Helyszín: Gyergyószárhegy – vásártér
Szervező:
Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete – Gyergyószárhegy
Társszervezők:
Hargita Megye Tanácsa
Hargita Megyei Kulturális Központ
Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ
Gyergyószárhegy Önkormányzata
Támogató:
Communitas Alapítvány
Közreműködnek:
Szárhegyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Együtt Szárhegyért Egyesület,
Szárhegyi Ifjúsági Szervezet, Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesülete,
Cika Hagyományőrző Csoport, Szabadtűzi Lovagrend, 
Exposia alkotócsoport, Magyar Császári Pillanatművek
A szervezők nevében:
Portik Gabriella Gáll Kinga
Gyergyószárhegy

PLAKAT-KAPOSZTA-2015 resize

 

uj program 001

Szárhegyi Napok - 2015-

Aug.14. Péntek:

16 óra – Horgászverseny – Gáspár Domokos tanyája

17 óra – Szárhegyi családnevek labdarúgó bajnoksága – sportcsarnok

20 óra – Moderntáncosok előadása – vásártéri színpad

22 óra – DREAM  LAND  PROJEKT koncert (Gyergyó) – vásártéri színpad

23 óra – Disco – jégpálya épülete

……………………………

Aug.15. Szombat – Nagyboldogasszony ünnepe – Búcsú:

09 óra – Reggeli torna Gáspár Timivel – vásártér

12 óra – Ünnepi szentmise

14 óra – Díszebéd – Cika terem

17 óra – DALÓKA – interaktív gyerekkoncert az Evilági Együttessel (Sepsiszentgyörgy) – v.sz.

18 óra – Angi Antal szobrász kiállítása – Cika terem

19 óra – Orbán Szabina gyerekénekes előadása (Csíkszereda) – vásártéri színpad

20, 30 – CSABA  KIRÁLYFI  ROCKOPERA a csíksomlyói Nyeregben

22 óra – László Attila (a Csillag születik nyertese) koncert – v.sz.

23 óra – Retró buli – zenepultnál Dj. Lucass – kultúrház (belépődíj 5 lej)

……………………………

Aug.16. Vasárnap:

Auto-moto off road élménynap – Endurocross: 9-9,45-benevezés / 10,00-start C kategória / 10,30-start B-A kategória / 11,30-start Quad-ATV / 12-start autósoknak (terepjárók) /

12,30- ebéd / 13,00-stat Enduro(50 km)

12 óra – Nagymamáink falvédői – kiállítás a varrókör szervezésében – sportcsarnok

13 óra – Népzenészek főzőversenye, népzenei előadások – vásártér

17 óra – Helyi klasszikusok koncertje – kultúrház

21 óra – DEFENDER  EGYÜTTES  KONCERT (Marosvásárhely) – v.sz.

22 óra – Tábortűz – vásártér

22,30 – Táncház a Cika Zenekarral – kultúrház

 szarhegyi napok 2015 resize

Gyergyószárhegy lovasa nyerte a Székely Vágtát

Több ezer néző előtt zajlott az ötödik Székely Vágta döntője, amelyben Lemhény, Gyergyószárhegy és Gyergyószentmiklós lovasa futott. A gidófalvi versenyző lova, sérülés miatt nem vehetett részt a döntőben. A Székely Vágtát a gyergyószárhegyi Fazakas Géza Gamma hátán nyerte, ezzel visszavitte a vágta-győzelmet Hargita megyébe.

SZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_1.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_2.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_3.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_5.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_6.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_7.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_8.jpgSZEKELYVAGTA-2015-MAKSAI-PINCETETO_9.jpg

Ahogyan azt már többen megjósolták, rendkívül izgalmas döntőfutamot láthatott a közönség, a legtöbben a lemhényi versenyzőt, Zsigmond Jánost és Timpex Amatát várták elsőnek. A gyergyószárhegyi lovas, Fazakas Géza azonban nagyon jól startolt, és egészen a célig tudta tartani az első helyet, a második körben ugyan erősen mögötte volt a tavalyi győztes, Zsigmond János. Az utolsó félkörben a lemhényi lovas azonban nem tudta megelőzni társát, ezért magabiztosan ért célba Gamma, Fazakas Gézával a nyeregben. Második lett Timpex Amata és Zsigmond János (Lemhény), harmadik László Pál és Darius lova (Gyergyószentmiklós). A Nemzeti Vágtára a Székely Vágta első két helyezettje, tehát Gyergyószárhegy és Lemhény lovasa megy, valamint a szervező település, Sepsiszentgyörgy lovasa.

Az izgalmas döntőt a díjátadó ünnepség követte, amelyen elsőként az Aranyparipa-díjakat adták át. Az Aranyparipa-díj a legápoltabb lovaknak járt, ezt az Equitana lovasbolt képviselője, Csont Zsuzsa nyújtotta át. Az egyik legszebb paripa Fharmeta lett, ő Gidófalva képviseletében futott Jákó Ferenccel a hátán, szintén Aranyparipa-díjat kapott Timpex Amata, az idei második leggyorsabb ló, valamint Mersuch Merengő (Székelybós) és Darius (Gyergyószentmiklós) is.

A díjátadó ünnepség második mozzanataként Székely Tibor Vágtafőkapitány szólt a közönséghez. „Minden elővágtának különleges hangulata van, de bevallom nekem személyes kedvencem a Székely Vágta. Az itteni nézők, azaz a Ti és az Önök különleges lelkesedése, bíztatása, annak az álomnak a megvalósulását jelenti számomra, amit a Vágta alapítóival nyolc évvel ezelőtt magunk elé képzeltünk. A Székely Vágta több mint lovasverseny, igazi ünnep, lélekemelő közös együttlét. Köszönöm Önöknek hogy évről-évre részese lehetek ennek a csodának!” – mondta Székely Tibor. Ezt követően a harmadik helyezett vehette át az 1ooo lejes díjat Nagy Józseftől, Kovászna Megye Tanácsának alelnökétől, a Székely Vágta társszervezőjétől. Őt követte a második díjas, aki 15oo lejt, és egy brüsszeli utat nyert, Sógor Csaba, EU-parlamenti képviselő jóvoltából, valamint a jogot, hogy Székelyföldet képviselje a budapesti Nemzeti Vágtán. A győztes a 2ooo lejes pénzjutalom mellett továbbképzést nyert az Alagi Zsókéiskolába, és természetesen ő is Székelyföld nevében futhat a Nemzeti Vágtán, emellett átvette az 1845 M. lovastiszti vándorszablyát, amely egy évig a győztes településen, ezúttal Gyergyószárhegyen marad.

Fazakas Géza győzelme után nagyon szerényen azt nyilatkozta, hogy hálás, amiért lehetősége nyílt egy jó lóval versenyezni, és élete álma teljesült azzal, hogy megnyerte a versenyt. Fazakas Géza egyébként tavaly a Góbé Futamban indult, és második lett. Amikor titkáról kérdeztük, csak annyit mondott, hogy „fel kell ülni a lóra”. A Székely Vágta döntője után Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta nevezési igazgatója azt üzente haza, hogy „vigyázzatok, mert jönnek a székelyek!”

Read more: Gyergyószárhegy lovasa nyerte a Székely Vágtát

ROMÁN VIKTOR, Homoródtól Párizsig című vándorkiállítása

Ötödik állomásához érkezett ROMÁN VIKTOR, Homoródtól Párizsig című vándorkiállítása pénteken, 2014. október 17-én a szárhegyi kultúrotthon Cika termébe.
A kiállítást megnyitotta Kolozsi Tibor szobrászművész, Román Elemér, a művész testvérbátyja, Ferenczi Ferencz, a kiállítás megálmodója, Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, valamint Ferencz Zoltán az intézmény művészeti vezetője.
A kiállítás november 5-ig látogatható tárlatvezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján. 

 

TOVÁBBI FOTÓK ITT...

REPREZENTATÍV KIÁLLÍTÁS

Reprezentatív vándorkiállítás a gyergyószárhegyi alkotóközpont negyvenéves gyűjteményének képanyagából a Tarisznyás Márton Múzeumban Gyergyószentmiklóson. A kiállítást 2014. október 10-én 18 órától nyitottuk meg a Székelyföld Napok programsorozat keretében. Megtekinthető 2014. október 17-ig hétköznapokon 9.00-17.00 óra között.TOVÁBBI FOTÓK ITT...

SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNETE című kiállítás

A Székelyföld Napok keretében 2014. október
18-án, 18-00 órakor nyílt Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában a Székelyföld története kiállítás, mely 2015. május végéig lesz látogatható.
A kiállítás védnökei Fr. Böjte Csaba OFM, és Borboly Csaba
Hargita Megye Tanácsának elnöke.

TOVÁBBI KÉPEK ITT...

A Székelyföld története kiállítás rendezője a Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN).
A kiállítás kurátora Borsos Gyöngyi néprajzkutató, a vizuális tervezést és szerkesztést Ferencz Zoltán, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője készítette.

Read more: SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNETE című kiállítás-CIKK

Kultúrával ünneplik a káposztát Szárhegyen 

Szárhegy nevét hallva sok minden eszébe juthat az embernek: a Lázár-kastély, a ferencesek kolostora, a híres bádogos, Rafi Lajos költő Földhöz vert csodája és mindezek mellett a Cárina és a káposzta. A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásáron és Fesztiválon nemcsak a szárhegyi káposztát, hanem a dolgozó székely embert is ünneplik.

 

Színes programokkal és levédett szárhegyi káposztával várja a látogatókat október 17‒18-án a Torzsások Kulturális Turisztikai Egyesülete mint főszervező, valamint a Hargita Megyei Kulturális Központ mint társszervező. A vásárra érkezők a télire való savanyú káposztát – a Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesületének köszönhetően – most már védjeggyel ellátott káposztából szerezhetik be.

Read more: Kultúrával ünneplik a káposztát Szárhegyen-CIKK

Székelyföld legnagyobb káposztaünnepén jártunk

2014. október 18. szombat, 19:45Csibi Márti

Évek óta szokásos módon zajlik a termés iránti hálaadás Gyergyószárhegyen: lóháton és szekereken a helyi táncosok, hagyományápolók és vendégek levonulnak a Cárinába, Szárhegy káposztáskertjébe, a termés számbavételéért, megáldásáért. Idén a szárhegyi káposzta vágását szombaton tartották, ezen a napon mutatták be a káposzta minőségi védjegyéti s. Az ünnepnap hagyományos módon zenés mulatsággal, a káposztabállal ér véget.

Minden káposzta szárhegyi, hisz a szár hegyén van és az idén sem ültettek káposztát a cárinába Szárhegyen – mert palántát ültettek. Székelyek észjárású nép uralja azt a káposztát, mely az országban elsőként és mindeddig egyedüliként minőségi névjeggyel rendelkezik.


Vágják a káposztát a határban

Szárhegy és a káposzta

Napok óta készül Szárhegy az ünnepre, de munka rengeteg van, a nevezetes nap előtti éjszakán még jókedvűen pucolták a másnap eladásra szánt káposztát. A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásáron és Fesztiválon nemcsak a szárhegyi káposztát, hanem a dolgozó székely embert is ünneplik.

 „Székely hagyomány, hogy a dolgozó ember ősszel, betakarítás idején hálát ad a termésért. A mi hálaadásunk ez az ünnep, és ugyan tarthatnánk mi is szüreti bált, de minek, ha itt van ez a zöldség, amire méltán büszkék vagyunk”, fogalmazott Portik Gabriella szervező. Lehetnek is, hiszen a Lázár grófok idejéből híres a szárhegyi káposzta, és ezt olyan adatok bizonyítják, melyek konkrétan közlik: 1732-ben hány hordóban hány fej káposztát adtak be a szárhegyiek.


A termést meg is áldották

Read more: Székelyföld legnagyobb káposztaünnepén jártunk-CIKK

Büszkén termelik és kínálják a káposztát 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | 2014.10.19. [18:46]

 

A szárhegyi káposztafesztivál nemcsak a szárhegyieké és nemcsak a káposztáé, hanem a dolgozó ember ünnepe is, aki hisz a közösség erejében, hisz jó Isten segítségében és hisz a kemény munka gyümölcsében. A fesztivál a székelység közös ünnepe – hangzott el a szárhegyi ünnepségen.

0szarhegy2_b

A cárinába káposztát vágni zeneszóval, pálinkával és galambossal vonultak a jókedvű fiatalok és vendégek. György Balázs plébános mondott áldást, kiemelte a családi béke, az összetartozás és a szorgos munka megbecsülésének fontosságát. A lóháton, lovasszekéren visszaérkező káposztavágókat, székelyruhás kalákázókat a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar fogadta a szárhegyi vásártéren, ahol a Székelyföld Napok zárórendezvényeként zajlott a káposztafesztivál és vásár. A gyerekeknek több szórakoztató programot is kínáltak, ilyen volt a tökfaragó verseny és az Egy szót se káposztavágásig! címmel tartott vetélkedő.

Read more: Büszkén termelik és kínálják a káposztát-CIKK

PUBLICAȚII DE CĂSĂTORIE -2015- HÁZASSÁGI HIRDETÉSEK

PUBLICAȚII DE CĂSĂTORIE -2016- HÁZASSÁGI HIRDETÉSEK

PUBLICAȚII DE CĂSĂTORIE -2017- HÁZASSÁGI HIRDETÉSEK

PUBLICAȚII DE CĂSĂTORIE -2019- HÁZASSÁGI HIRDETÉSEK