Gyergyószárhegy község közéletében fontos helyet foglalt és immár közel 100 éves múltra tekint vissza a szervezett sporttevékenység. Az 1960-as évektől kezdődően egyrészt az iskolai oktatás keretén belül másrészt felnőtt sportklub révén kaptak szervezett formát a különböző sportágak.

 A legrégebbiek és a legeredeményesebbek: az iskolai sportágak közül a jégkorong, kézilabda, futball, a felnőttsporként számon tartottak pedig a nagypályás futball illetve jégkorong. Mindezek eredményeként több sportolónk került ki a belföldi és külföldi profi sport világába, némely közülük ma edzőként vagy testnevelő tanárként folytatja tevékenységét.

 A felnőttsportok közül a legrégebbi hagyománnyal bír az 1960-as években létrejött Bástya futballcsapat, amelyik a helyi Lázár-kastély bástyájáról kapta a nevét. Szimbóluma a zöld-fehér alapon elhelyezkedő bástya. Így a 2000-ben megalapított Bástya Sportegyesület örököse e névnek és szimbólumnak is.

Tagjainak létszáma összesen 40 fő. Az egyesület vezetését öttagú kuratórium végzi.

Céljai:

- összefogni és szakszerűen megszervezni mindazon gyerek- és felnőttsportágakat, amelyek múltra tekintenek vissza Szárhegy község életében.

- felkutatni és támogatni azon fiatal tehetségeket, akik jelentős eredményeket mutatnak fel valamelyik sportág területén.

Ennek érdekében karban tartja a jelenleg adminisztrálásába tartozó- futball- és jégkorong pályákat illetve sportcsarnokot.

 Aktuális sporttevékenységek:

-          jégkorong

-          futball (kis és nagypályás)

-          kézilabda

-          enduro-cross

-          asztalitenisz

-          sakk

Anyagi forrásai: helyi támogatók, önkormányzat, külföldi pályáztatók részéről, ugyanígy saját bevételek, tagságdíjak.

A sportklub tevékenységeiről részletes információkat lehet szerezni a következő weblapon:www.bastyasportklub.ro. A weblap a címerre való kattintással is elérhető.

BSKlogo resize resize